A KA122-SCH - Köznevelésben tanulók és dolgozók rövid távú tanulási célú mobilitása Erasmus+ pályázatot nyújtott be gimnáziumunk Felzárkózás a XXI. század kihívásaihoz: tanítás-tanulás a digitalizált világban címmel, melyre a támogatást megnyertük.

A projektben részt vevő kollégák az alábbi területeken kívánják meglévő ismeretüket gazdagítani, új ismereteket szerezni:

  • motiváció,
  • XXI. századi készségek tanároknak és diákoknak,
  • tanulási technikák,
  • önkifejezés-fejlesztése, diákok kommunikációs és társadalmi készségeinek fejlesztése.

A mobilitási projekt tevékenységeinek megvalósításával célunk új eszközök és módszerek megismerése, átadása és beépítése valamint magabiztos használata a tanítási gyakorlatban.

Mivel a digitalizált tanításra-tanulásra helyeződött át a hangsúly, emiatt az információkhoz való hozzáférés könnyebbé vált. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen információk rendezése, beépítése már meglévő képesség lenne, így meg kell találni a szükséges módszereket. A több éve pályán levő, régebbi modell szerint képzett tanároknak szükségük van a szakmai eszköztáruk "frissítésére", hogy emelni tudják szakmai hatékonyságukat és eredményességüket.

A projektben részt vesz Linczmayer Judit iskolapszichológus valamint Mező Krisztina, Nyerges Eszter és Simon Zsolt angol nyelvtanárok.

 

 

Május 25-én a spanyol két tannyelvű tagozat három diákja, Szmik Anna Dorina (11.A), Szántó Kitti (11.A) és Kaszta Friderika (9.A) David Cibeiras Barja projektkoordinátor, valamint David Martos Bertelli és Szedlák Réka kíséretében Bulgáriába, a Vitosa hegy lábainál fekvő Szófiába utaztak, hogy részt vegyenek a „Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus pályázat utolsó nemzetközi projekttalálkozóján, amelynek az Instituto 22 SEU de Sofía, Georgi S. Rakovski adott otthont május 27. és 31. között. A bulgáriai diáktalálkozó közösen feldolgozandó témái a társadalmi inklúzió, a szegénység és a kirekesztődés voltak, melyeket a fórumszínház módszereivel dolgoztunk fel.

Március 17-én a spanyol két tannyelvű tagozat három diákja, Lőrincze Bernadett, Tauz Laura és Praznovszky Pál 11. A osztályos tanulók Szántai Erzsébet igazgatónő, David Cibeiras Barja projektkoordinátor, valamint Szedlák Réka kíséretében Franciaországba, a költői szépségű Strasbourgba utaztak, hogy részt vegyenek a „Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus pályázat negyedik nemzetközi projekttalálkozóján, amelynek a Lyceé des Pontonniers adott otthont március 18 és 23 között.

A franciaországi diáktalálkozó közösen feldolgozandó témái a feminizmus és a migráció, valamint a két kérdéskör által alkotott keresztmetszet voltak.

Az alábbi linkre kattintva elérhető a feledhetetlen hét élményeiről szóló beszámoló.

 

ERASMUS PLUS PROJEKTÜNK CÓRDOBAI NEMZETKÖZI DIÁKTALÁLKOZÓJA

2018. november 12-16.
(David Martos és David Cibeiras írása)

November 10-én a spanyol két tannyelvű tagozat három diákja, Sári Júlia és Horváth Patrik 12. A osztályos tanulók és Tóth Sára 11. A osztályos tanuló David Cibeiras Barja projektkoordinátor és David Martos Bertelli kíséretében Córdobába utaztak, hogy részt vegyenek a „Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus pályázat harmadik nemzetközi projekttalálkozóján, amelynek a Pedro Abad Gimnázium adott otthont november 12 és 16 között. A spanyolországi diáktalálkozó közösen feldolgozandó témája az LMBTQ+, azaz a nemi identitás és a szexuális orientáció voltak.

Az alábbi linkre kattintva elérhető a feledhetetlen hét élményeiről szóló beszámoló.

 

Október 16-20 között a Vetési Albert Gimnázium 2 tanára, David Cibeiras Barja (projektvezető) és David Martos Bertelli (kísérőtanár) a Córdoba melletti kis településre, Pedro Abadba utaztak, hogy részt vegyenek az Erasmus+ Rádió, tinédzserek és hírek, egy pályázat a befogadó oktatásért című projekthez kapcsolódó eTwinning, Rádiófelvételek készítésén és projektmunkán alapuló oktatás című nemzetközi továbbképzésen.

A hétfői nap a fogadás és ismerkedés jegyében telt, hiszen most volt alkalmunk először személyesen megismerni azokat a tanártársainkat, akikkel már egy éve, interneten keresztül, a projekten dolgozunk. Vendéglátóink ezen a napon elkalauzoltak bennünket a csodás Córdobába is.

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium abban a hatalmas örömben és megtiszteltetésben részesült, hogy helyszínt adhatott a második nemzetközi koordinátori találkozónak és a második rövid távú diákmobilitásnak a „Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus projekt keretein belül. A programok március 19. és 23. között kerültek megrendezésre Veszprémben. Az első, 2017. november 13. és 17. között tartott, bukaresti találkozó után, amely a különböző etnikumokra és vallásokra fókuszált, Veszprémben a testi és szellemi fogyatékosság témája került a középpontba. Romániában e kérdéskör feldolgozásának eszközéül podcastok elkészítését választották. Ezek megalkotásához a diákok szakmai képzést kaptak a rádió világában dolgozóktól.

2018. május 28. és 31. között a Vetési Albert Gimnázium két tanára, David Cibeiras Barja (projektkoordinátor) és David Martos Bertelli (kísérőtanár) a szófiai 22 Georgi Stoikov Rakovski Kéttanyelvű Középiskola által tartott C2-es képzésen vettek részt Bulgáriában a “Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus projekt keretein belül. Ezen a képzésen minden partneriskolából, azaz a spanyol, a bolgár, a román és a magyar intézményekből is két-két fő vett részt, az egyes országok koordinátora és egy kísérőtanár.

November 12. és 18. között Bukarestben került megrendezésre, a „RÁDIÓ TINÉDZSEREK ÉS HÍREK. EGY PROJEK AZ EURÓPAI BEFOGADÓ OKTATÁSÉRT” címet viselő, Erasmus+ pályázatunk első projekttalálkozója. A találkozón iskolánk két tanára, David Martos Bertelli, mint kísérő tanár és David Cibeiras Barja, mint projektkoordinátor vett részt a 10.A osztály három tanulójával, Szűcs Mátéval, Szabó Eszterrel és Kovács Jázminnal. A találkozó nem csak a kemény munkáról szólt, ez alatt az idő alatt olyan intenzív élmények értek bennünket, melyek segítségével sokat megtanulhattunk nemcsak másokról, hanem saját magunkról is. A többi országból érkezett társainkkal együtt töltött egy hét hihetetlen élmény volt, mely közelebb vitt minket annak a megértéséhez, hogy a „másságból tanulni lehet” és hogy a „különbségek egyesíthetnek is bennünket”.