Burgdorf 3Gimnáziumunk 9.B és 9.A. osztályos tanulói izgatottan várták szeptember 11-ét, mikor is bemutathattuk német cserediákjainknak a magyar vendégszeretetet. Sok-sok színes programmal készültünk nekik, melyek keretén belül ellátogathattak a soproni Harrer csokoládéműhelybe, Budapestre, pénteken pedig a városi Rally során fedezhették fel Veszprém nevezetességeit.

Aix les Bains2019. szeptember 20-án hajnali 4 órakor nagy utazásnak néztünk elébe. Majdnem 18 óra utazás után megérkeztünk Aix-les-Bains városába. A hétvégét a cserediákjainkkal és családjaikkal töltöttük. Ez a két nap tökéletes volt arra, hogy beleláthassunk egy francia család életébe, megismerhessük a mindennapjaikat, az étkezési szokásaikat és a tradicionális ételeiket.

A 9kny/c osztály 2019. március 23-30. között cserediákokat fogadott Normandiából.

A Coutances városából érkező diákok a vasárnapot a családokkal töltötték, hétfőn pedig Veszprémet ismerhették meg egy városfelfedező játék keretében az iskolában töltött délelőtt után. Kedden Budapestre látogattunk, ahol a Várnegyed és a Parlament után egy kellemes dunai hajózásra invitáltuk őket. Szerdán reggel Pannonhalma felé vettük az irányt, itt természetesen megcsodáltuk az apátságot, majd kóstolhattunk csokit és formázhattunk levendulás szappanfigurákat. Idén bepillantást nyerhettünk, milyen az élet a Bencés Gimnáziumban, ahol franciául tanuló diákok fogadtak minket, nagyon köszönjük nekik! Délután pihenésképpen a pápai Várkertfürdőben töltöttünk két órát. Csütörtökön a Veszprém Arénában vezettek körbe bennünket, majd Tapolcán, a tavasbarlangban csónakáztunk. Salföldön lovasbemutatón vettünk részt. Pénteken Balatonfüredre és Tihanyba látogattunk, majd az iskolában fogyasztottuk el a szülők által készített gulyást, és kosaraztunk, táncoltunk még egy utolsót. Szombaton már könnyes volt a búcsú, nagyon várjuk a májusi kiutazást!

Köszönjük a magyar és francia tanároknak a szervezést!

  • "Nekem tetszett, hogy az osztályunkat összehozta, és együtt voltunk délután meg este, csak úgy együtt lógtunk."
  • "Nekem tetszett, hogy tanultunk új kifejezéseket tőlük és hogy az estéket végig beszélgettük."
  • "Tetszett, hogy ennyire közvetlenek voltak a franciák, hamar összemelegedtünk ,és sok maradandó emlékünk született."
  • "Nagyon türelmesek voltak velünk és segítőkészek!"
  • "Vicces volt, amikor a magyar nyelvtörőket próbálták kimondani!"
  • "Büszke vagyok, hogy ilyen remekül tudtam kommunikálni."

A hét történéseiről készített képes-videós beszámoló ezen a linken érhető el.

Francia beszámoló ezen a linken olvasható.

 

A cserediák program keretében szeptember 12. és 19. között ellátogathattak hozzánk német partnereink Burgdorfból. Egy hetet töltöttek itt. Rengeteg színes programon vehettek részt, néhányan velünk együtt is. A hétvégét a családokkal töltötték. Néha nehézkesen ment a kommunikáció, de a végére mindenki belejött. Mindenki nagyon jól érezte magát és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk.

 

Első alkalommal érkezhettek iskolánkba diákok Veszprém németországi testvérvárosából. Márciusi látogatásunk után mi láthattuk vendégül a kilenc bottropi cserediákot, és a két kísérő tanárt. Az itt töltött egy hét alatt vendégeink megismerkedhettek iskolánk életével, játékos feladatokkal bemutattuk Veszprém nevezetességeit. Megcsodálhatták fővárosunk látnivalóit, jártak a Parlamentben, és sétahajóztak a Dunán. Ellátogattak a Herendi Porcelánmanufaktúrába, a Tihanyi Apátságba és a Tapolcai-tavasbarlangba is. A hétvégét a családokkal töltötték.

Gyorsan elrepült ez a hét, rengeteg közös élménnyel lettünk gazdagabbak, csiszolhattuk nyelvtudásunkat. Reméljük, hogy a kapcsolat hosszú időn keresztül fenn marad!

2018.09.21-én egy péntekre hajnalodó napon indultunk útnak Franciaországba, ahol a cserediákok és családjaik már nagyon vártak minket.

A 11/C és 9/D osztály közösen vágott bele a 18 órás útba és töltöttek el 9 felejthetetlen gyönyörű napot. A franciás osztályból (11/C) 22 fő, míg az angolos osztályból (9/D) 19 fő jelentkezett.
Kísérő tanáraink Orosz Enikő tanárnő, Szatmári Éva tanárnő, Molnár Enikő tanárnő és Nyerges Eszter tanárnő voltak, akik nélkül ez a program nem jöhetett volna létre.

Este a késői órákban érkeztünk meg Aix-les-Bains városába. Szombaton és vasárnap családi napok voltak. Legtöbben megnéztük a mesebeli Annecy-t. Hétvégén gyönyörű nyári időjárás volt, így a helyi tóban (Lac du Bourget) volt lehetőségünk hűsölni. Hétfőn elkezdődtek a várva várt programok és elsőként Chamonix-ba megcsodáltuk a Mont Blanc-ot és egy gleccserben nyerhettünk betekintést, ami lenyűgözően szépnek bizonyult. Este Aix-les-Bains városában a polgármester fogadott minket, ahol köszönetet nyilvánított a két iskola a cserediák programért. Kettő magyar diák francia illetve angol nyelven köszönetet mondott a vezetőség előtt. Kedden Lyon-ban voltunk, ahol angol és francia idegenvezetőkkel bejártuk a várost és sok információval gazdagodtunk. Aznap érkezett meg iskolánk vezetője Szántai Erzsébet igazgató asszony. Másnap Chambèry-ben jártunk és este sor került a búcsúestre. Francia barátaink süteményekkel, üdítőkkel és videókkal illetve fényképsorozatokkal készültek számunkra. Csütörtökön Provence és Avignion szépségeit fedeztük fel, majd Arles-ben átvettük szállásunkat. Utolsó napunkon Nizzában voltunk, ahol a Földközi-tenger csodás azúrkék vizében is élvezhettük a napsütést. Betekintést nyerhettünk a Monacói Hercegségbe. Láthattuk, hogy milyen ott az élet és sok fényképpel gazdagodtunk.

A cserekapcsolatot egy szóval nehéz lenne leírni, mert barátokkal, tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk.
Köszönjük kísérő tánárjainknak és igazgató asszonynak, hogy ezt a felejthetetlen utazást megszervezték nekünk!

Törőcsik Lili és Beődi Barbara

Április második hetében iskolánk 9.A osztálya abban az örömben részesült, hogy a malagai El Palo gimnázium diákjait láthatta vendégül egy hétig. Mindannyian izgatottan vártuk a spanyol delegáció péntek délutáni érkezését, nagy lelkesedéssel készültünk a cserediákok fogadására. Vendégeink a hétvégét fogadó családjaik körében töltötték. Megismerkedtek Veszprém történelmi múltjával, fő nevezetességeivel, egyedi arculatával, felfedezték a magyar gasztronómiai finomságait, valamint bepillantást nyertek a magyar családok mindennapjaiba. A közösen szervezett programok gyorsan összekovácsolták a csapatot, kis idő után bimbózó barátságoknak lehettünk szemtanúi.

Május 6-án eljött a várva várt nap, mikor iskolánk tizenegy 9.NyB osztályos és hét 9.knyA-s diákja vendégként érkezett a burgdorfi iskola tanulóihoz. A németországi út sok szervezést igényelt, melyet köszönünk kísérőinknek: Szarkáné Gáspár Andrea és Kósa Katalin tanárnőknek!