Aix les Bains2019. szeptember 20-án hajnali 4 órakor nagy utazásnak néztünk elébe. Majdnem 18 óra utazás után megérkeztünk Aix-les-Bains városába. A hétvégét a cserediákjainkkal és családjaikkal töltöttük. Ez a két nap tökéletes volt arra, hogy beleláthassunk egy francia család életébe, megismerhessük a mindennapjaikat, az étkezési szokásaikat és a tradicionális ételeiket.

 

A hetet egy izgalmas kirándulással kezdtük, Chamonix-ba látogattunk el, ahol megcsodálhattuk a sajnálatos módon rohamosan olvadó gleccsert. A magaslatokba kisvasúttal jutottunk fel, onnan tovább libegővel mentünk, majd hosszú lépcsősorokon át megérkeztünk a jégbarlanghoz. Délután a város polgármestere fogadott minket a városházán.

Keddi napunkat Lyonban töltöttük, és szerencsére az esős idő sem gátolt minket a város felfedezésében. Idegenvezető segítségével jártuk körbe a város egy részét. A hölgy megmutatta nekünk a katedrálist és néhány lakóházat, így betekinthettünk az ott élő emberek életébe is.

Szerdán Chambéryben városnézés volt a program szintén idegenvezetővel. Nagyon sok érdekességet tudtunk meg tőle a város történetéről és eredetéről. Megmutatta nekünk az elefántos szökőkutat, amely helyi gúnyneve „Quatre sans cul” vagyis a „Négy Feneketlen”. Végül megnéztük a Savoyai hercegek kastélyát is. A délután folyamán az Eureka múzeumba mentünk, ahol a francia hegyvidékről tudhattunk meg többet. Este elérkezett a búcsú ideje. A diákok búcsúbulit szerveztek számunkra, és sok-sok tipikus helyi finomsággal vártak bennünket.
Másnap elhagytuk Aix-les-Bainst és Avignon felé vettük az irányt. Körbejártuk a nevezetességeit, és arra a következtetésre jutottunk, hogy olyan mintha már Olaszországban járnánk. A kis utcák hangulatos éttermei és a hely pezsgő hangulata teljesen az olasz városképet jutatta eszünkbe. Pár óra szabadidő után a Vasarely múzeumba mentünk. Itt megismerhettük a magyar származású művész op-art alkotásait.

Utolsó programokkal teli napunkon a Fragonard parfümgyárat néztük meg, azon belül a parfümök és a szappanok készítési módját. Majd Nizza volt a következő úticélunk. Lehetőségünk volt megmártózni a Földközi-tengerben – szerencsére ezt az időjárás is lehetővé tette. A nap utolsó programpontjaként elképesztő panorámaképet láthattunk a környékről. A kilátáshoz párosult egy egzotikus kert, és a település hangulatos utcácskai tették kerek egésszé a nagyszerű élményt számunkra. Az utolsó éjszakát Torinóban töltöttük.

Szombati napunkat végig utazással töltöttük, de ennek is meg volt az előnye, mert a társaságunk jobban összekovácsolódott, és az ablakon kinézve mindig a lenyűgöző tájat láthattuk.
Úgy gondolom ez az utazás mindenki számára felejthetetlen élmény marad, mert rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk. Az út során nemcsak a tudásunk nőtt, hanem a nagybetűs élethez szükséges dolgokat is tanultunk. Megtanultunk alkalmazkodni, együtt élni másokkal, betartani a határidőket és a pénzünkkel bánni. Nagyon sok előnye volt a csereprogramnak, mert sokaknál újabb barátságok születtek, melyeket érdemes ápolni és fenntartani és az idegennyelvet is tudtuk használni többé-kevésbé. Olyan helyeken jártunk és olyan élményekben részesültünk, ami sokaknak nem adatik meg, és ezért nagyon hálásak vagyunk.

Humpók Fanni