„A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá 2023. március 27-én. A rendezvényen jelen volt Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja, dr. Kurdi Róbert, egyetemi docens, dr. Bobek-Nagy Janka, tudományos munkatárs, valamint Simon Zsolt, a Vetési Albert Gimnázium igazgatója.

 

A projekt célja egyes hulladéktípusok esetében a körforgásos gazdaság elveinek érvényesülését elősegítő beavatkozási, intézkedési pontok megvizsgálása, elemzése és kidolgozása. A két intézmény együttműködésén keresztül a középiskolás korosztály közvetlen és aktív bevonásával történik az intézményszintű hulladékgyűjtési felmérés, jelentősen elősegítve a hulladékkezeléssel és hulladékgazdálkodással, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás pozitív alakítását. A projekt keretében 50 db szelektív hulladékgyűjtő edényt helyezünk el a gimnázium tantermeiben és közösségi tereiben.

A projekthez kapcsolódóan Hertling Petra és Erdei Hédi Hanna 9.B osztályos tanulók végeztek kutatást a Vetési Albert Gimnázium diákjainak hulladékkezelési szokásairól. A kutatási anyag elkészítésében segítségére volt Kreschkáné Világhy Bernadett tanárnő és Dr. Bobek-Nagy Janka, a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriumának munkatársa, iskolánk volt diákja. A kutatás összefoglalóját Petra „Mi mesélnek rólunk az iskolai kukák?” című dolgozatában olvashatjátok.

dokumentumok icon

Hertling Petra: „Mi mesélnek rólunk az iskolai kukák?”

A Vetési Albert Gimnázium 2005 óta Ökoiskola, 2012 óta pedig az Örökös Ökoiskola címet viseli. Legfontosabb törekvéseink, hogy tanulóink óvják a természetet, váljanak fogékonnyá a szépsége iránt. Emellett szeretnénk, ha különböző környezetvédelmi akciókban vennének részt, és minél többet megtudnának arról, hogy fogyasztói szokásaik milyen környezeti terheléssel járnak.

Mindezek megalapozásához az elmúlt években a diákok részt vehettek általunk szervezett szemétszedéseken, környezetvédelmi akciókban, illetve lehetőségük nyílt kézműves „Öko-varrós” délutánok alkalmával újrahasznosítani többek között régi szöveteket, naptárakat, gyűjtött használt farmeranyagokat, üvegeket. Szerveztünk elektronikai hulladékgyűjtést, a diákok tanári segítséggel húsmentes büfét is működtettek több alkalommal, és rendszeresen gondozzák iskolánk növényeit és két teknősét is. Nagy sikere volt a „Cseréld sütire!” elemgyűjtésnek, melyet az idei őszi félévben Farkas Anna 12.B osztályos tanuló nyert.

A tavaszi szünet után indítjuk a műanyag kupakgyűjtési akciót, melyet osztályonként hirdetünk meg. A kupakokból a Pannon Egyetem munkatársai műanyag spatulákat készítenek majd.

Az eseményen készült képek megtekinthetők itt: Galéria