A Fenntarthatósági témahét - Természettudományos napok keretében április 20-án (szerdán) az 5. óra elején a 11. osztályos kémia fakultációsok mutattak be az osztályoknak érdekes kísérleteket a természettudományok népszerűsítésére. A diákok láthattak „vulkánt”, bengáli tüzet és éghetetlen zsebkendőt, megnézhették milyen az elefánt fogkrémje és a vegyész virágoskertje. A 6. és 7. órában pedig Dr. Szabóné Dr. Bárdos Erzsébet A vegyész kobold egy napja címmel mutatott be lenyűgöző kísérleteket a hallgatóságnak!

Április 21-én, csütörtökön a biológia munkaközösség és a Kör Alapítvány szervezésében Újrahasznosítási délutánt tartottunk. Készítettünk farmerből táskát, irattartót, használati tárgyakat, mágneses könyvjelzőt és üvegekből díszt, vázát. Az elkészült „termékek” még most is megtekinthetők az iskola biológia szárnyán rendezett kiállításon.

Április 22-e a Föld napja. Ez alkalomból rendezett megemlékező plakátjainkat és Újrahasznosítási kiállításunkat megtekinthetitek az iskola biológiás szárnyán.

A fenntarthatósági témahét programjain készült képek megtekinthetőek itt: Galéria

 

1985-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. Sir David Attenborough a Royal Society tagja, és fáradhatatlan képviselője a természetvédelemmel kapcsolatos kezdeményezéseknek.

Íme egy részlet:
„Kilencvennégy éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.

Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül - ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája - az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése - alig észrevehetően nap, mint nap itt zajlik körülöttünk.
Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.
Ma még - utoljára - van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.
Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent - a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.”

A fenntarthatósági témahét programjain készült képek megtekinthetőek itt: Galéria