A 10. b emelt szintű biológiát tanuló osztály terepgyakorlat pótló kiránduláson vett részt 2021. október 15-én, mivel a tavalyi évben a vírushelyzet miatt meghozott szigorú szabályok nem tették lehetővé az ilyen jellegű programok lebonyolítását.
Először a balatonedericsi Afrika Múzeumot tekintettük meg, amely a távoli Afrika hangulatát idézi meg: a múzeumban látható egy izgalmas néprajzi kiállítás rengeteg trófeával, a területen egy mesterségesen kialakított szafari park a kontinensre jellemző állatokkal. A múzeum egyik dolgozója saját személyes élményeit osztotta meg a diákokkal, egy általa készített izgalmas kisfilm bemutatása mellett.

A kiránduláson készült képek megtekinthetők itt: Galéria

 

Ezután a Csodabogyós barlang látogatása következett. Előzetes tájékoztatást kaptunk a barlangban fennálló lehetséges veszélyekről, a viselkedési szabályokról. Mindenki egyéni védőfelszerelést kapott, melyet a barlangtúra során végig viselni kellett.
A felszerelés vételezés és a „ruhapróba” után egy kb. 40 perces kaptató várt ránk, majd „leszálltunk” a barlangba. A diákok értékelése alapján ez volt a legnépszerűbb program. A barlang a tömegturizmus számára megnyitott barlangoktól eltérően sokkal nehezebben járható, néhol extrém módon, hason csúszva lehet haladni. A haladást tovább nehezíti, hogy világítás nincs és néhol nagyon szűk járatokon kell átjutni. Néhány résztvevőnek bátorításra volt szüksége a túra elején, mivel nem bíztak eléggé önmagukban. A túrát azonban végül valamennyien sikeresen teljesítették! Visszajelzéseik alapján életre szóló élményt szereztek.

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat több mint öthektáros területén cédrusok, ciprusok, több mint 400 fenyőféle és egyéb fák és cserjék találhatók, mindez gyönyörű kilátással párosul. Az időjárás kedvezett e szabadtéri programunknak, mivel tiszta, napsütéses időben barangolhattuk végig az arborétumot.
Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy nagyszerű napunk volt!

Kísérő tanárok: Resch Lajos, Hegyi Zsombor és Likerné Pucsek Rózsa

Diákok véleménye a barlangtúráról:

  • Csodálatos, nehéz, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.
  • Izgalmas érdekes nagyon jó, új élmény
  • Izgalmas volt és kihívásos, fejlesztő
  • Nagyon érdekes, izgalmas. Csúszni-mászni kell a barlangban, nagyon tiszta levegő jellemző. A barlang hőmérséklete állandó. Cseppkövekkel, denevérekkel találkozhattunk a barlangban.
  • Én bármikor visszamennék oda barlangászni, elképesztően élveztem és ez egy olyan időtöltés amit egyszer mindenképpen ki kell próbálni
  • Igen, nagyon érdekes volt, új dolgokat is tudtam meg és a komfortzónámból is kiléptem.
  • Aki szeret túrázni és kúszni- mászni annak ajánlanám, mert biztos jól szórakozna miközben gyönyörű cseppköveket láthat.
  • Igen természetesen ajánlanám, mivel szerintem ez egy nagyon jó lehetőség kipróbálni önmagunkat és ezt a világot.
  • Egy szóval jellemezve a kirándulást: Kaland, élménydús, felszabadító, izgalmas, élvezetes, közösségépítő, vidám