2019. április 5-én és 6-án Debrecen városa adott otthont a spanyol – magyar kéttannyelvű iskolák országos találkozójának, melyet ez évben a Farkas Mihály Gimnázium rendezett meg. A pénteki nap a színházi találkozó és a rövidfilm bemutatók napja volt, melyhez a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ szolgált helyszínül. A próbákat követően 13:30-kor kezdetét vette a hivatalos megnyitó, melynek sikeréhez nagyban hozzájárultak a szervező iskola diákjainak színvonalas zenei produkciói. Az ünnepélyes megnyitó keretein belül beszédet mondott a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója, Aranyi Imre, Debrecen város polgármestere, Papp László, a Debreceni Tankerületi Központ számos képviselője, majd Őexc. Anunciada Fernández de Córdova Spanyolország magyarországi nagykövete üdvözölte a résztvevő diákokat, valamint adott hangot elismerésének a spanyol két tannyelvű iskolák áldozatos munkájáért. Ezt követően kezdődtek meg a színházi bemutatók, melyek között az ENIBE-re készített rövidfilmek megtekintésére is sor került.

 

A Vetési Gimnázium diákjai által készített latin-amerikai filmparódia, a ”Pañuelo” című film is bemutatásra került, méltán kivívva a közönség tetszését. A gimnázium diákjai által idén színpadra vitt ”Ceni100” is nagy sikert aratott, így a forgatókönyvírók, rendezők és a szereplők méltán lehettek büszkék az elvégzett munkára. Az előadásokat követően a diákok és a tanáraik a Gulyás Pál Kollégiumba indultak, ami a szállás és a vacsora helyszínéül is szolgált. Az este további része az ismerkedés jegyében telt, miskolci, kecskeméti, debreceni, pécsi, szegedi, budapesti és veszprémi diákok együtt ünnepelték meg a színdarabokkal és kisfilmekkel aratott sikert. A Vetési Albert Gimnázium tanulói hasznosat töltötték el az időt, míg páran a másnapi versenyekre ismételtek, addig a többiek meglepetés korreográfiával készültek az őket kísérő tanárok, David Cibeiras, David Martos és Szedlák Réka számára. Egy rövid éjszakai városnézés után mindannyian fáradtan, egy tartalmas napot a hátunk mögött tudva tértünk nyugovóra.

A szombat a nyelvi versenyek napja volt, ahol diákjaink a tőlük megszokott felkészültséggel képviselték gimnáziumunkat. A délelőtti megmérettetések után finom ebéd várt minket, majd az iskolák egy futball rangadó keretében is megmérkőzhettek. 15:00-kor került sor az ünnepélyes díjátadóra. Diákjaink a következő versenyszámokban értek el sikereket:

- első díj:

  • Legjobb forgatókönyv: (Előadók: Krámli Kitti 12.A, Reitmesz Kornél 12.A, Szabó Orsolya 11.A, Tobak Panna 10.A, Bozovic Zorka 10.A, Szabó Kíra 10.A, Kovács Janka 10.A, Márton Emma 10.A, Kothencz Boglárka 10.A, Nemere Dóra 10.A, Kaszta Friderika 9.A, Previcz János 9.A, munkájukat segítette: Juan Pablo Calvo)
  • Képregény – Reitmesz Kornél (11.A)

- második díj:

  • Képregény – Szmik Anna Dorina (11.A)

-  különdíj:

  • Fordítás – Orosz Blanka (11.A)

Egy izgalmas és tartalmas hétvégét követően sok élménnyel és új barátságokkal gazdagodva indultunk haza Veszprémbe.