9.Nyb és a 9.b osztályos emelt biológia képzésben részt vevő tanulóival terepgyakorlaton vettünk részt 2024. május 6-10. között.

A terepgyakotlatról készült képek megtekinthetőek itt: Galéria

Május 6-án kalandos úton érkeztünk Balatonedericsre. A csoport egyik fele megtekintette az Afrika Múzeumot, a másik fele pedig a Csodabogyós barlang bázisához ment. Az eligazítás, majd a felszerelések felvétele után rövid túrával közelítettük meg a barlang bejáratát. A barlangtúra mindnyájunk számára érdekes, izgalmas program volt. A szakvezetése sok új információt nyújtott számunkra és a különleges élmény - a későbbi beszámolók alapján – az egyik legjobb programnak bizonyult. Ezután „cserével” oldottuk meg, hogy mindkét csoport mindkét programon részt vegyen.

„Igaz az eleje egy kicsit nehézkes volt, és a felfelé vezető úton sok mindent átgondoltunk az élettel kapcsolatban, valamint a szúnyogok és a meleg időjárás sem segítettek feljutni az „emelkedőn”. Ezzel szemben a barlang nagyon jó volt.”

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a programban és remélem másoknak is olyan jó emlékei vannak róla, mint nekem.”

„Lehet, visszanézek még arra felé egy másik pályára.”

„Úgy gondolom mindenkinek egy különleges élmény volt”

„ Nagyon érdekes volt az Afrika múzeum …… tetszettek bent az állatok, és a tipikus afrikai dolgok, … ékszerek, vadászathoz használt eszközök, mindennapi életben használt eszközök, bútorok és miegymás. Az állatokat kint látni pedig lenyűgöző volt…….bárkinek tudnám ajánlani, aki programot keres magának.”

Estére érkeztünk Gyenesdiásra. A „családok” (Vízitök, Tündérrózsa, Lápi póc, Kormorán, Szárcsa és Búbos vöcsök) kialakítása után elfoglaltuk szobáinkat, majd vacsora és este játékos ismerkedéssel egybekötött vetélkedő zárta a napot.

Május 7-én a reggeli elfogyasztása és az úticsomagok elkészítése után helyközi járattal utaztunk Fenékpuszta Festetics majorig, ahonnan gyalog közelítettük meg a Kis-Balaton Látogató központot. Onnan kenutúra következett, melynek keretében meglátogattuk a Fekete István emlék helyet a Diás-szigeten, megtekintettük a kiállítást, és Matula kunyhóját. A Látogatóközpont bejárása és a film megtekintése (nagyon szép, minőségi alkotás) után visszaindultunk a szállásra. Vacsora után rövid séta következett a Balaton-parton, amit egy kitartó esőzésnek hála, csuromvizesen zártunk. A nap végi „családonkénti” vetélkedőre még volt időnk.

„nyugodtan hallgattuk a madarak csicsergését és a békák brekegését. Láttunk megannyi ismert vízinövényt még 2-3 béka is a látótávunkba került.”

Május 8-án, szerdán a reggeli után vízmintákat gyűjtöttünk különböző helyekről, amelyeket a szálláson a BISEL vizsgálati módszer alapján dolgoztunk fel csoportokban.

Május 9-én az iskolából elsétáltunk a Gulyadombra, ahol a kvadrátozás technikájával ismerkedhettek meg a diákok. Kijelöltük a vizsgálni kívánt területeket és 2-4 fős csoportokban előre elkészített feladatlap és a Növényismeret segítségével meghatározták az előforduló fajokat, ökológiai és társulástani mutatóikat, természetvédelmi értéküket, majd a kvadrát szerinti borítottságot.

Délután látogatást tettünk a Charles River Kft. szabadságpusztai központi épületében. Először Dr. Hargitai Judit és a QA részleg vezetője, Gáty Szabolcs tartott előadást az intézetben folyó munkáról, majd 3 csoportban forgószínpad szerűen laborokat (In vitro, Clinical pathology, Inhaláció, KKE, Analitika és Ökotox részlegek) látogattunk meg.

Május 10-én, pénteken érkeztünk Tihanyba, ahol a Belső-tónál és a gejzírkúpoknál túráztunk szakvezetőnk, Mészáros András vezetésével. Az ürge állomány közvetlensége, sok kedves pillanatot okozott nekünk.

„Utunk elején volt szerencsénk pár méter közelről megfigyelni az ürgéket, akiket almával megetettünk.  A legelőn láthattunk magyar szürke szarvasmarhákat is, akikről szintén érdekes információk kerültek a birtokunkba. Túránk során megismerkedtünk egy invazív fajjal, melynek erős allelopátiás hatása van, ezáltal gátolja a többi növény fejlődését.  Ez a növény nem más mint, a mirigyes bálványfa. A természetvédők a fennálló probléma orvoslására gyomirtó szereket alkalmaznak. Hallottunk még a szajkók „erdészeti” munkavégzésükről is. Nekik a faállomány növelésében van fontos szerepük. A levendula elterjedéséből és termesztéséből is bővíthettük a tudásukat.A túránkat az Aranyház gejzírkúpon fejeztük be. A gejzírkúp tetejéről gyönyörű kilátás nyílt a tihanyi apátságra.”

„Mindegyik program élvezetes volt, mindig tudtam újat tanulni.”

„Csodabogyós barlang és az evezés. (10/10)”

„Mindegyik élmény örök emlék marad nekem.”

„Nagyon jó élményekkel jöttem haza a terepgyakorlatról és már nagyon várom a jövő évit. Remélem, mi is olyan aranyosak leszünk, mint a mostani kilencedikesek!”

„Nagyon finomak voltak az ételek. Mindent megettem.”

„Nekem a környezet tetszett a legjobban. Csendes helyen voltunk, közel a vízhez, amit a szabadidőnkben ki is használtunk. Maga az apartman környéke is nyugodt volt, a forgalom zaja nem hallatszott és a többi lakó sem zavart. A partig nem kellett sokat gyalogolni és a természet is gyönyörű volt.”

„A programok mind érdekesek és szórakoztatóak voltak. Ilyen programok kellenek egy bioszos kirándulásra.”

„A tanulást pont jó mennyiségben csempészték bele az érdekes programokba.”

„Remélem jövőre is ilyen jó lesz, hiszen nagyon szuper volt! ”

„Szerintem nagyon kreatív programokon vehettünk részt, olyanokon, amiket még soha nem próbáltunk, esetleg ritkán, vagy akár olyanokon, amiket szeretünk csinálni a hétköznapokon.”

„Összességében nekem nagyon tetszett, nagyon jó volt a szervezés, sajnálom, hogy ez volt az utolsó. Negatívumot nem is tudok mondani. Nagyon élveztem minden percét, a közös családi kvízeket is, és minden egyebet is.”

„Mindent összevetve nagyon jól éreztem magam, így 10/10-es értékelést szeretnék adni.”

„Szerintem mindenki nevében beszélhetek, hogy köszönjük Önöknek ezt a hetet!”

„A víz minőségéről és a vízparti állatvilágról sokat tanultunk és életemben először láttam szentjánosbogarat :D  Az egész terepgyakorlat 10/11”

 

Kisállatok látogatóban

Tarrósi Anna Gubacs  nevű macskabagoly fiókája és Spicli nevű néhány hónapos nyestgyereke vett részt egy tanítási napon a Vetésiben. A képek tanúsítják, hogy gondos ellátásban részesülnek és barátságos befogadókra találtak Annáéknál

A Kisállatokról készült képek megtekinthetőek itt: Galéria

Teknőseink szaporodása

Iskolai teknőseink párzása megfigyelhető volt április elején, így májusban várható volt (általában egy hónappal a párzás után), hogy talán tojásokat is raknak. Meg is történt, de sajnos csak a vízbe kerültek a tojások, így a szaporulat elmaradt. (Szabó Dóri videója) Az infralámpa mellett jövőre megpróbálunk megfelelő költőhelyet kialakítani, hátha sikerül.