A fenntarthatósági témahéten iskolánkban számos program zajlott.

Április 24.-én szerdán a 10. B osztály biológia tagozatosai a Pannon Egyetemen töltötték a délelőtt egy részét. A Tudományos Diákköri Konferencia keretein belül hallgattunk előadásokat a Kémia és Vegyipar II. szekcióból.

Elsőként Kiszl Abigél Blanka mesélt a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos kutatásáról. Laborcsoportjával a Vírus N-glikán profiljának analízisével foglalkoztak, melyhez a kapilláris elektroforézis módszerét használták fel.
Ezt követte Szántó Anna előadása, aki az Ökofarmakovigilancia témájában írta meg dolgozatát. A biztonságos gyógyszerhasználatról és fenntartható gyógyszerészet jövőjéről hallhattunk tőle. Meta analízist és irodalomkutatást végzett hazánk három nagy édesvizének gyógyszerkoncentrációjáról.
Benedek Szonja „Levegőszennyező komponensek akkumulációja és toxicitása a saláta-szárazföldi csiga táplálékhálózatában.” című projektjéről számolt be.
Bemutatta a kísérlethez épített eszközeit, a kutatása során vizsgált komponensekről kapott értékeit és kontrollcsoportjait, valamint az állatkísérletek módszertanát.
Végül Bischof-Weisz Dorottya mutatta be Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben végzett kísérletét. A klímaváltozás hatásait kutatta zooplankton populációkban.
Mennyiségi, közösség szerveződési és diverzitásbeli változásokat vizsgált.
Az előadások végeztével Dr. Valiskó Mónika tartott tájékoztatót nekünk a diákkutatások előnyeiről és az előttünk álló lehetőségekről.
Az esemény linkje:
https://tehetseggondozas.mk.uni-pannon.hu/index.php/home/hirek/tdk/kari-tudomanyos-diakkori-konferencia-2024

A középiskolásoknak TDK-ra ajánlott témák linkje:
https://tehetseggondozas.mk.uni-pannon.hu/index.php/component/tags/tag/kozepiskolasoknak

- Hertling Petra 10. B beszámolója