francia konyha 32019. november 21-én délután ismét kitárultak a kollégium látványkonyhájának ajtai Mathieu Houdayer, francia lektor és a 11. C 13 tanulója előtt. A mai feladat egy egyszerű de isteni finomság, a Fondant du chocolat megalkotása volt. A mindössze 5 hozzávalóból álló édesség gyorsan elkészült és még gyorsabban el is fogyott. A recept a 34-es francia tanári melletti plakáton olvasható.

Merci Mathieu! C'est délicieux!

A budapesti Goethe Intézet Goethe Kino c. programja keretében október 7-én hétfőn gimnáziumunk 65 tanulója ingyenes filmvetítésen vett részt a Cinema City Balaton Pláza moziban.
A diákok a „Dieses bescheuerte Herz"  című 2017-es német filmet tekintették meg német nyelven, német felirattal a Lovassy Gimnázium 85 és a Padányi Gimnázium 45 diákjával együtt. A filmvetítés előtt a nézők között a Goethe Intézet ajándéktárgyait sorsoltuk ki. A második film vetítésére november 14-én, csütörtökön 15.30-kor kerül sor szintén a plázában. Címe: „Das schweigende Klassenzimmer“.

 

Ismét elérkezett a kampánynapok ideje! Ebben a tanévben két párt is verseng a lehetőségért, hogy a 2019. december 14-i diáknapot megszervezhesse. A szavazársra jövő hét hétfőn kerü sor. A csütörtöki és pénteki kampánynapok képei itt találhatóak: Galéria

 

A Vetési Albert Gimnázium Gólyaavatóját október 14-én szervezte meg a diákönkormányzat. Az avató napján készült képek az alábbi albumban tekinthetők meg: Gólyaavató 2019. október 4.

 

 

 

Az utolsó osztálykirándulás úti céljának több végzős osztály szokott külföldi várost választani. Idén nekünk, a 12.C-nek Krakkó városára esett a választásunk.

Csodálatos és élményekben gazdag hétvégét töltöttünk el egy gyönyörű városban. Péntek délután érkeztünk a szállásra, majd a szobák elfoglalása után elindultunk felfedezni a várost és a nagy piacteret. A szombat reggel idegenvezetéssel indult. Az osztályunk úgy gondolta, hogy nincs szükségünk hivatásos idegenvezetőre, ezért az osztályból pár ember tervezte meg az egész útvonalat és mutatta meg a csoportnak. Megnéztük a Wawel dombon fekvő katedrálist és a királyi palotát. Bejártuk a királyok útját, ami ma sétáló utcaként funkcionál, tele szuvenír boltokkal és éttermekkel. A főtéren a Mária-templomról és a posztópiacról tudhattunk meg érdekességeket. Ebéd után elindultunk az Auschwitz-i koncentrációs tábor felé. Egy kedves, magyarul beszélő, de Lengyelországban élő hölgy vezetett minket körbe. Rengeteg érdekes, szomorú és tanulságos dolgot mesélt. Megnéztük a magyar zsidók emlékére emelt kiállítást, majd átmentünk a Birkenau-i részhez is. Este ismét szabadidőnk volt, majd vasárnap reggel indultunk haza.

Szeretnénk megköszönni Orosz Enikő tanárnőnek és Nagy-Kasper Judit tanárnőnek, hogy elkísértek minket!

Sinkó Dorina (12.C)

 

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE-OFI) nyílt pályázatot hirdet.

  • a 2019. január 1-jét követően érettségi vizsgát tevő (tett) tanulók;
  • az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében teljesítő diákokat fogadó szervezetek;
  • az iskolai közösségi szolgálat program lebonyolításában részt vevő pedagógusok (például: IKSZ koordinátor, osztályfőnök) számára.

A pályázat célja, hogy valamennyi érintett (diákok, pedagógusok, szülők, fogadó szervezetek, iskolák) és a széles társadalmi kör megismerhesse az Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósult programjait.

További információk a http://ofi.hu/hir/segito-diakok-2019-20 oldalon.

 

Szeptember 20-án, pénteken, az iskola 37 diákja aktívan vett részt a veszprémi autómentes napon. A futóversenyen a 10.A, 10.D és 9.D diákjai futottak. Az Óváros térről a Stadionig tartó futóversenyen Zsetnyai Ákos 1. helyen, Erdélyi Benedek 3. helyen zárt a középiskolások versenyében. A résztvevők mindegyike külön erre az alkalomra készített pólót kapott ajándékba.

Az eseményen készült képek azt alábbi linken tekinthetők meg.

Erdélyiné Győri Judit és Kovács Tamás testnevelők

 

A Vetési Albert Gimnázium 2017/2018-as tanévben először indította el a diák-mentor programot, melynek keretein belül az iskolába érkező első éves diákok minden napi életét egy felsőbb éves tanuló segítené egy tanéven keresztül.

Első éves diákok gyakran találkoznak szembe olyan kihívásokkal, melyekkel eddig, az általános iskolában, nem volt dolguk. Sok esetben a gimnázium olyan kérdések elé állítja az újoncokat, amelyekben nincsen tapasztalatuk.

Az elsőéves diákok az első foglalkzás keretében ismerkedhettek meg a mentorokkal, és választhattak maguknak segítőt.

A program célja:

  • A mentor program célja elsősorban, hogy az első évesek, a mentoraik segítségével, könnyedén be tudjanak illeszkedni a gimnáziumi életbe. Emellett az iskolai közösséget is szorosabbá fűzi.
  • Az év során a "gólyák" bármiben kikérhetik mentoruk segítségét, véleményét, amely az iskola minden napjaihoz kötődik.
  • A program alatt a mentoráló diákok is egy újfajta módszertannak lehetnek részesei, melyet a jövőben hasznosítani tudnak.
  • Emellett mind a mentoráltaknak, mind a mentornak az év során két beszámolót kell készítenie, melyben a tapasztalataikat írják le.