A cím, egy olyan oktatási projektet takar, melyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. A 2023. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon kilencedik alkalommal, 2023. október 2-6. között került megrendezésre. Kiemelt témája ebben az évben a 10. globális cél, az egyenlőtlenségek csökkentése volt. Iskolánk minden évben több csoporttal csatlakozik a kezdeményezéshez. 

       

A 9.B osztályos diákok mindkét csoportja megismerkedett a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokkal. (a biológiás fele már tavaly, az általános képzésűek az idei tanévben) Az egyenlőtlenségek csökkentése témakörben irányított párbeszéd zajlott a csoport tagjai között, melynek kiinduló lépése a diákok által megfogalmazott egyenlőtlenségek bemutatása volt.

A biológiásoknál a tanulók kártyákra írták fel azokat az eseteket, ahol az egyenlőtlenség megfigyelhető akár a közvetlen környezetükben, akár a világ bármely pontján. Legtöbben a nők és férfiak közti egyenlőtlenségek, valamint a különböző bőrszín alapján való megítélés problémáját fogalmazták meg. Több esetben saját példával támasztották alá a problémák meglétét és valódiságát.

Az osztály általános felével összegyűjtöttük, ők hol tapasztaltak egyenlőtlenségeket a környezetükben. A nemi és a bőrszín egyenlőtlenségek mellett a világnézeti, korosztályok közötti, társadalmi rétegek közöttiek is szóba kerültek.

Érdekes volt, mennyire meghatározó számukra a szociális egyenlőtlenségek kérdése is, akár a tanulás. akár az egészségügy terén. Megnéztük a pillangócirkusz című rövidfilmet, melyet ezúton is szeretettel ajánlunk mindenkinek https://www.youtube.com/watch?v=lFYjmEzyte8

    

A 10. B. és a 11.B. osztályokban  kisebb csoportokban dolgozva, az egyenlőtlenségekkel kapcsolatos gondolataikat egy elmetérkép segítségével szedtük össze. Ezután összehasonlítottuk a csoportok rajzait, írásait. Végül arról beszélgettünk, hogy az ő korosztályukat mely "egyenlőtlenségek" foglalkoztatják, érintik igazán.

Mindnyájunk számára érdekesek és tartalmasak voltak a beszélgetések, értékes és őszinte gondolatokkal.

Likerné Pucsek Rózsa, Hegyi Zsombor, Kreschkáné Világhy Bernadett