Letölthető dokumentumok

dokumentumok icon

Együttműködési megállapodás (a gimnázium és a szervezet között)

dokumentumok icon

Önkéntes szerződés (a tanuló és a szervezet között)

dokumentumok icon

Szabályzat

dokumentumok icon

Fogadó intézmények listája (utolsó frissítés: 2019.09.24.)

IKSZ lépésről lépésre

1. Tanuló tervez: hol, mikor mit végez. (kötelező 50 óra, lehetőleg 3 évre időarányosan elosztva, 3 tevékenységi területen - az iskolában max. 20 óra)

A közösségi szolgálat végezhető tanítás után hétköznapokon, hétvégéken vagy tanítási szünetben is.

- hétköznapokon minimum 1 óra, maximum 3 óraközösségi szolgálatot lehet végezni
- tanítási napokon kívül alkalmanként minimum 1 óra maximum 5 óra időkeretben végezhető a közösségi szolgálat.

A Vetési Albert Gimnáziumban maximum 20 óra teljesíthető a következő tevékenységekkel:

- „iskolaszépítés” pl. virágok gondozása, természettudományos termek, laborok, külső tér rendezése, park rendezés (max. 10 óra)
- kulturális műsorok tanítási időkereten túli próbái, (max. 10 óra)

- szalagavató táncpróbái a nem végzős évfolyamon (max. 10 óra)
- korrepetálás, számítógépes „nagyi oktatás”

 

2. Megnézi/informálódik: van-e azzal a szervezettel szerződése az iskolának ahova szeretne menni (a fogadószervezet nem lehet Kft. Bt. részletesen a honlapon a törvényi előírásoknak megfelelően)

 

3. A szülő és diák is javasolhat fogadószervezetet, ilyenkor keresse az iskolai koordinátort a következő adatok megadásával: saját neve, osztálya, fogadószervezet neve, összekötő személy neve, elérhetőségei: telefon, e-mail

 

4. A diák kitölti a honlapon megtalálható vagy a titkárságon is igényelhető „Önkéntes szerződés Iskolai Közösségi szolgálatra” c. nyomtatványt, és kitöltés után az iskolai koordinátornak bemutatja. (A diák ezt a lapot a gimnáziumi tanulmányok alatt köteles megőrizni és kérésre bemutatni!)

 

5. Közösségi szolgálat elvégezését a „Diáknapló a közösségi szolgálat nyilvántartására” c. füzetben dokumentáltatja. (A diák ezt a füzetet is köteles a gimnáziumi tanulmányok alatt megőrizni és kérésre bemutatni!)

 

6. Az igazolt órákat az osztályfőnöknek bemutatja, aki ezt az elektronikus naplóba bevezeti.

   

IKSZ a Vetésiben

„Gépezzünk együtt Nagyi!”

Gimnáziumunkban újra elindult a nagyi oktatás. Az IKSZ keretén belül több diák vállalta, hogy a veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének tagjai közül a vállalkozó szellemű nagyikat bevezetik a számítógépezés a netezés világába. Nagyi és diák egyaránt izgatottan várta az első alkalmat. Az izgalom hamar elszállt és pár perc után, oldott légkörben indult a program. Az első óra gyorsan elrepült, amit követhet a többi 8-10, esetleg 15 alkalom aszerint, hogy kinek, kinek mennyire lesz szüksége.

Kinek hasznos ez a program?

- A diákoknak azért, mert megtapasztalják, milyen is tanítani. Megismerkednek idősebb emberekkel így megismerik az ő gondolkodás- és viselkedésmódjukat. Megértőbbé, toleránsabbá válnak (talán a saját nagyszüleikkel szemben is). S jó lehetőség a szervezett keretek között végzett közösségi szolgálati órák gyűjtésére.

- Az idős embereknek, mert a programon keresztül hasznos ismereteket szerezhetnek, s megismerhetik a fiatalok gondolkodás- és  viselkedésmódját , s talán ők is megértőbbé válnak a korosztály irányába.

A délutánról meséljenek a képek!

https://goo.gl/photos/DS7TMStMFWc3Yj5RA

 

Nincs új a Nap alatt

Gimnáziumunk a törvény bevezetése előtt is folytatott már hasonló tevékenységet az úgynevezett SAKK program keretében. Ennek a folyamatnak a folytatása ma már az Iskolai Közösségi Szolgálat IKSZ       

 

 

 

 

Az iskolai Közösségi szolgálattal tovább erősödött  ez a tevékenységünk.

 

 

Tapasztalataink

Diákjaink véleménye rövid mondatokkal:

-….. mindenesetre, ha ismét hívnának szó nélkül mennék, függetlenül attól, hogy kapok-e érte „órákat” vagy sem.

-….. nagyon jó volt. Használhattam a nyelvtudásomat, együtt dolgozhattam az egyik legjobb barátnőmmel…. Új barátságokat is tudtam kötni….

-…..A legjobb az volt, hogy mindig boldogan és élményekkel teli szívvel mentek haza a kicsik az adott programokról és ez egyrészt  magamnak és az ott tartózkodó segítőknek volt köszönhető.