A Vetési Albert Gimnáziumban immár hagyomány, hogy a 11-12. évfolyamos fizika fakultációsokkal és az érdeklődőkkel látogatást teszünk az atomerőműben. Ebben a tanévben hosszas egyeztetés után végül 2021. november 29-én, hétfőn 6-kor indultunk útnak. 24 diák és 2 kísérő tanár (Kristóf Gábor és Tislér Norbert) vett részt a programon. A választott program 4 órás volt.

Először szakértő vezető segítségével a látogatóközpontban áttekintettük az energiatermelést a maghasadás felfedezésétől az előállított elektromos áram fogyasztókhoz jutásáig. Előadónk ismertette az erőmű kiválasztásának körülményeit, teljesítményét, röviden a működését valamint a világ energia termelésének „alapanyagonkénti” %-os megoszlását is. A felfedezésekhez kapcsolható tudósokról is szót ejtett.

Miután mindenki átesett a rendkívül szigorú biztonsági vizsgálaton, védőfelszerelést kaptunk és beléphettünk az üzemi területre. A csoportkísérő vezetésével, egy előre meghatározott útvonalat jártunk be. Látogatófolyosókról betekinthettünk a blokkvezénylőbe, illetve a négyes blokk látogatófolyosójáról megtekintettük a reaktorcsarnokot is. A látogatás végén a vezetőnk kérdéseire jól válaszolók kis ajándékokat kaptak.

Ezután az utolsó, talán leginkább interaktív látogatás következett az Karbantartó Oktató és Gyakorló Központba. Ez egy olyan korszerű, a betanulásokat, képzéseket kiszolgáló létesítmény, amely a magas szintű elvárásoknak megfelelő atomerőműves szakembereket képez. A központban egy valódi reaktor, gőzfejlesztő és más nagyberendezések biztosítanak egyedülálló oktatási és gyakorlási feltételeket. Vezetőnk – aki maga is gyakorló szakember volt hosszú évtizedekig – részletesen elmagyarázta a működési, karbantartási problémák megoldását. Még a gőzfejlesztő tartályba is bemászhattak a diákok.

Sok új ismerettel és élménnyel gazdagodva értünk haza.