Nyilvánosságra hozta a 2020-as szakok és érettségi vizsgatárgyak, többletpontok listáját az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Itt a teljes lista, a szabályok és kivételek.

 

A közlemény képzési területenként tartalmazza azt, hogy az adott szakon a felvétel feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgát szabadon választott vizsgatárgyból, vagy meghatározott vizsgatárgyból kell teljesíteni - áll a minisztérium közleményében.

A közzétett táblázatok az egyes képzési területek alapképzéseire és osztatlan képzéseire vonatkozóan tartalmazzák. Ahol több érettségi vizsgatárgyból lehet választani az adott képzési területen vagy képzési szakon, ott a táblázat tartalmazza azt is, ha van kötelező érettségi vizsgatárgy. A teljes táblázatott a cikk alján nézhetitek meg.

Miért jár többletpont?

Az egyes képzési területeknél megnézhetitek, hogy az adott területen miért kaphattok többletpontokat. Ugyanis az egyes képzési területeken képzést meghirdető felsőoktatási intézmények közösen meghatározták, hogy az adott képzési területen, a többletteljesítmény jogcímén, jogszabály alapján adható többletpontokból melyikért jár többletpont.

Mi vonatkozik a pedagógusokra, művészeti és sportképzésre jelentkezőkre?

Ha osztatlan tanárszakra jelentkeztek, az adott tanárszaknak megfelelő alapképzési szakok emelt szintű érettségi követelményeit kell alkalmazni azzal, hogy legfeljebb egy emelt szintű érettségi vizsga teljesítése nektek is kötelezhető. Amennyiben az osztatlan tanári szakpárnak van bölcsészettudományi képzési területhez tartozó tanári szakja, akkor kötelező az előírt emelt szintű érettségi vizsga teljesítése.

A sport és testnevelés műveltségi területű osztatlan tanárszakok (testnevelő tanári szak, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanári szak) tekintetében kötelező érettségi vizsgatárgy az emelt szintű testnevelés. Abban az esetben azonban, ha a sport és testnevelés műveltségi területű osztatlan tanárszak a meghirdetés során olyan tanárszakkal áll szakpárban, amely tanárszaknak megfelelő alapképzési szakon az emelt szintű érettségi vizsga teljesítése kötelező, a közép szintű testnevelés teljesítése elégséges feltétel.

(Forrás: eduline.hu)