Híreink

Compiegne - Az Első világháborús projekt-csoport utazása (2018. november 8-13.)

 

Az Első világháború 100 évvel ezelőtti befejezésének az egyik fontos eseményére emlékeztünk ezen a nemzetközi találkozón. A francia és német csapatok 1918. november 11-én 11.00 órakor Párizstól kb. 60 km-re É-K-re, Compiègne közelében a Rethondes nevű kis falu vasútállomásától nem messze – végre - fegyverszünetet írtak alá egy vasúti kocsiban.

A rendkívüli évfordulóra való tekintettel rendkívüli megemlékezések sora zajlott tehát Franciaországban, különösen Compiègne-ben és a környékén. Ebben vehettünk mi részt, ugyanis a Compiègne-i II. János Pál Gimnázium nemzetközi találkozónak adott helyszínt az Európai Unió egyik tagszervezete, az UCAPE szervezésében 2018.november 9-től 11-ig. Több francia iskola, illetve skót, ír, ukrán, német, belga, lengyel intézmények vettek részt a találkozón, amelynek célja egyrészt a megemlékezés, másrészt azonban a jövő közös építése is volt.

 

Az indulás előtti hetekben igyekeztünk alaposan felkészülni. A fiatalok diasort állítottak össze az iskolánkról, Muhr Ottmárról,a kiválasztott nemzeti hősről, gyakoroltuk a bemutatást a napi munka mellett. Beszéltünk az I.világháború magyar és európai vonatkozásairól magyarul és franciául. Sőt, a diákok tesztet írtak. Októberben két lelkes csapatunk részt vett a Veszprém város önkormányzata által kiírt helytörténeti vetélkedőn, jutalmul jegyet kaptak egy budapesti színház előadására.

November 8-án indultunk, délután értünk Ingolstadt-ba, ahol a Bajor Hadtörténeti Múzeum I.világháborút bemutató gyűjteményét néztük végig. Egy éjszakát Strasbourg-ban töltöttünk. Másnap délután pedig már Compiègne közelében voltunk, és azonnal a Clairière de l’Armistice-, azaz a fegyverszünet aláírásán kialakított emlékművek helyszínére siettünk.

Az első este az ismerkedésé volt. Előzetesen a diákok felkészültek, hogy fényképek segítségével bemutassák egymásnak az iskoláikat. A közös nyelv főleg a francia volt. A második előzetes feladat során pedig minden intézmény diákjai kiválasztottak egy nemzeti hőst, akit aztán a diákok megismertettek egymással. Ezt is nagy figyelemmel hallgattuk, különösen meghatóak voltak azok az életrajzok, amelyek személyes kötődést árultak el, több diák is a dédnagyapja történetét mesélte el. Érdekes volt hallani, látni Georges Guynemer pilóta történetét, aki Compiègne-ben született, tanult, élt. A mi választásunk Muhr Ottmárra, Limanova hősére esett.

November 10-én a mintegy kétszáz diák elindult, hogy végigjárja az emlékezés útját („le circuit du souvenir”). A Somme folyó mentén súlyos harcok zajlottak 1916-17-ben, a környéken sok katonai temető van, a résztvevő országok (USA, Nagy-Britannia, Kanada, Németország) ma is nagy gondot fordítanak a sírok ápolására. Láttunk megőrzött, betemetetlen bombatölcsért, a lövészárkok maradványait, ezek ma szabadtéri múzeumok. Láttuk az emlékezés virágait, a britek vörös pipacsait, a franciák kék búzavirágait. Péronne-ban a Somme menti harcokat bemutató múzeum megtekintése volt a délutáni programunk, amit a diákoknak kellett felfedezni feladatsor segítségével. Az este során az ismerkedés, az iskola, a nemzeti hős bemutatása folytatódott.

11-én délelőtt Compiègne város lakosságával együtt emlékeztünk. Előbb misét hallgattunk, aztán a polgármester szavait. 11-00 órakor a harangok zúgása, sziréna süvítése jelezte, hogy emlékezzünk csendben az elesettekre, az áldozatokra. Délután ismét elmentünk a Clairière de l’Armistice-hez. Koszorút helyeztünk el emlékül. Ez volt a második koszorú, az elsőt ugyanis Angela Merkel és Emmanuel Macron helyezték el együtt az előző napon. Ennek a világszerte közvetített hivatalos ceremóniának az egyik diákunk is részese lehetett. Ekkor volt alkalmunk, hogy megtekintsük azt a vasúti kocsit (a másolatát), amelyben a fegyverszünet aláírása történt. A délután folytatásában kicsi és vegyes nemzetiségű csoportokban a diákok „béke charta” megírására készültek. Már előző este gyűjtöttek kulcs-szavakat, fogalmaztak kulcs-mondatokat. Ezen a délutánon pontokba szedve írták le a gondolataikat arról, hogyan lehetne megtartani a békét Európában ( és a világon). Estére összeállt egy közös dokumentum eleje, amelyet együtt áttekintettünk. A szervezők egyesíteni fogják a gondolatokat és utólag elküldik majd a kész „béke charta”-t. A késő este az ünnepi vacsoráé és a közös táncé volt.

12-én este Németországban, Nürnbergben kellett töltenünk az éjszakát, másnap délután, a hazafelé úton még megálltunk Bécsben, hogy megnézzük a Hadtörténeti Múzeum kiállítását. Az összes múzeum közül ezt találtuk a legizgalmasabbnak. Láttuk Ferenc Ferdinánd autóját, amelyben Szarajevóban merénylet áldozata lett. Nagyon sok magyar vonatkozású vitrint fényképeztünk le.

A projektünk zárása 2018 november 30-án lesz. Veszprémben nemzetközi találkozót szervez a Centenáriumi Emlékbizottság, Duna menti országok részvételével, ezen mutatjuk be a tulajdonképpen 5 éves eseménysort. Az első szakasz 2014/15-ös, 2015/16-os tanévekben zajlott egy első diákcsoporttal, akik időközben már érettségiztek. A második szakasznak (2016/17-es tanév, 2017/18-as tanév, 2018/19-es tanév) érünk most a végére.

Molnár Enikő, Orosz Enikő