2019. november 15-én, pénteken osztályunkat meglátogatta Sélley Istvánné, a Kozmutza Flóra speciális oktatási intézmény igazgatónője és Szathmári Mária, a hozzá tartozó kollégium vezetője. Egy prezentáció segítségével bemutatták az iskola működését. Ebben az intézményben a hátrányos helyzetű gyerekeknek több korosztálya is részesülhet képzésben. Működik itt óvoda, általános iskola, készségfejlesztő speciális szakiskola és kollégium is.

 

A gyógypedagógusok számos módszerrel fejlesztik az ide járó közepesen és súlyosan sérült gyermekeket. Az iskola rengeteg programot szervez a fiataloknak, hogy színesebbé tegyék a mindennapjaikat. Rendszeresen járnak gyógyúszásra, lovagolni, kutyaterápiára, állatkertbe, és részt vesznek különféle versenyeken. Szakiskolai tanulóik lehetőséget kapnak külső munkahelyi gyakorlatokon való részvételre. A gyógypedagógusok mellett a gyermekek fejlesztését gyógytornász, konduktor és logopédus végzi.

Az előadás nagyon sok mindennel kapcsolatban felnyitotta a szemünket. Például, hogy hálásnak kell lennünk, hogy egészségesek lehetünk, és hogy meg kell becsüljük azokat a dolgokat, amik számunkra már természetesnek tűnnek. Megismerhettük nem csak a gyerekek, hanem a gyógypedagógusok életét is. Szembesültünk azzal, hogy ez a munka milyen fárasztó és lelkileg megterhelő. De elmondásuk szerint minden fáradtság megéri, mert rengeteg szeretetet kapnak ezektől a gyerekektől.

Az előadás után mi is elgondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk örömet szerezni ezeknek a diákoknak. Mivel hallottuk, hogy minden apróságnak örülnek, elhatároztuk, hogy a régi plüssfiguráinkat összegyűjtjük és karácsonykor megajándékozzuk őket. (Ehhez minden segítséget szívesen fogadunk.)

Még egyszer köszönjük Sélley Istvánnénak és Szathmári Máriának a látogatást!

Csizmadia Zsófi és Novák Valéria, 9.D osztályos tanulók