Május 5-én vasárnap hajnalban indult el a 9.KNY/A, a 10.A és a 9.D osztályok tanulóiból összeállt csoport a költői szépségű katalán főváros, Barcelona felé. A huszonöt órás buszutat egy olaszországi megállóval szakítottuk meg. Lehetőségünk nyílt sétálni a tengerparton, valamint egy autentikus olasz pizzát is elfogyaszthattunk Celle Ligure központi sétányán. Másnap izgatottan indultunk tovább Santa Susanna felé, hiszen ez a Barcelonától mindegy 60 km-re található tengerparti település adott otthont nekünk a kirándulás alatt. Felfedeztük a kis város belvárosát, látnivalóit, strandjait és a lányok izgatottan vizslatták a boltok kínálatát.

Az első teljes napunkat Antonio Gaudí örökségének a felkutatására szenteltük. Előbb a Sagrada Familia változatos építészeti stílusokat ötvöző, gazdagon díszített épületéhez látogattunk el, majd a Casa Milá felé vettük utunkat. Ez Antonio Gaudí utolsó lakóépülete, amelyet a gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milà megrendelésére épített. A tárlatvezetés alkalmával feltérképezhettük az építész életművének összegzéseként szolgáló, barlangszerű épületet, amelyet a természet ihletett. Majd a nonfiguratív szobrokkal tarkított tetőteraszról is képeket készíthettünk. A helyiek által La Pedreraként emlegetett épület után a szintén Gaudí által tervezett, 17 hektáros városi parkban, a Parque Güellben folytattuk városfelfedező túránkat. A park kertjei, építészeti különlegességei, mozaikos teraszának Barcelona városára és a végtelen tengerre nyíló panorámája azonnal levettek minket a lábunkról. Ezt követően visszatértünk a pezsgő belvárosba és végigsétáltunk a La Ramblan. Ez a Plaza Catalunya és a Port Vell között húzódó, platánfákkal szegélyezett korzó a város leghíresebb sétálóutcája, amely mágnesként vonzza a turistákat szuveníres bódéi, utcazenészei, pantomimesei, portrérajzolói és élő szobrai miatt. A La Ramlan megkóstoltuk a spanyol konyha kuriózumát, a chocolate con churrost, majd a Mercat de la Boqueria piacra is bepillantottunk, ahol lenyűgözött minket a standok színes kínálata. A nap utolsó programjaként megtekintettük az Amerika felfedezésének emlékére állított 60 méter magas Kolombusz szobrot, amelyet grandiózus méretei miatt igazi kihívás volt fényképen megörökíteni.

Szerda reggel Barcelona gótikus negyedét ismerhettük meg. A diákok csoportokat alkottak, majd egy játékos feladatsor alapján a helyiek segítségével próbáltak meg minél több információt összegyűjteni a középkori óváros szűk utcái, hangulatos házai, éttermei és üzletei között barangolva. A negyed ékkövét, a Szent Eulália székesegyházat belülről is megcsodálhattuk, majd a római korból fennmaradt oszlopokról hallhattunk érdekes információkat David Cibeiras tanár úr tolmácsolásában. Mindezek után a Born negyed felé vettük az irányt, melynek hangulatos utcái, stílusos kávézói autentikus képet közvetítettek a barcelonai emberek életéről. Egy kis szabadidő után megtekintettük a régen piacnak helyt adó, ma már 18. századi építészeti maradványokat bemutató El Born Kulturális Központot. A nap zárásaként pedig Tossa de Mar lélegzetállító szépségű strandján töltöttük el az időt. Sajnos a szél miatt nem volt lehetőség arra, hogy megmártózzunk a tengerben, de az egykori halászfalut a gyakori kalóztámadásoktól megvédő várfal ma kilátóként üzemelő tornyából elénk táruló nem mindennapi látvány kárpótlást nyújtott.

Másnap délelőtt visszatértünk a gótikus negyedbe, ahol további információkkal gazdagodhattunk annak műremekeiről. Ezt követően közösen piknikeztünk a tengerparti sétány egyik parkjában, majd a kellemes napsütést kihasználva a bátrabbak a hűvös tengerbe is bemerészkedtek. A közös fürdőzéssel, kagylógyűjtéssel, napozással és strandfocizással igyekeztünk kipihenni az előző napok fáradalmait. Ezután elérkezett a sokak által várva-várt program: ellátogattunk az FC Barcelona legendás stadionjába, a Camp Nouba. Itt a csapat százéves történetét és sikereit ismerhettük meg a kiállításokon, körülnézhettünk a legnagyobb focisták öltözőiben, megpihenhettünk a kispadon, valamint betekintést nyerhettünk a közvetítőszobába és a sajtóterembe is. A stadion feltérképezése után pedig egy kis vásárlásra is időt szakítottunk. A vacsora után összepakoltunk és tettünk egy utolsó búcsúsétát a tengerparton és Santa Susanna belvárosában.

Másnap korán indultunk Figueresbe, ahol a híres szürrealista művész, Salvador Dalí múzeumát fedeztük fel, majd egy rövid sétát is tettünk a gironai városkában. Ezután nekivágtunk a hosszú hazaútnak, amelyet a montecarloi megálló tett emlékezetessé. Végighaladtunk a híres Forma 1-es pályán, körbejártuk a kaszinót, valamint számos fényképet készítettünk a kikötőre nyíló páratlan kilátásról. Végül szombat éjjel fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva, széles mosollyal érkeztünk vissza a Vetési Albert Gimnázium elé.