Cikkek

Nemzetközi projekttalálkozó Szófiában

2018. május 28. és 31. között a Vetési Albert Gimnázium két tanára, David Cibeiras Barja (projektkoordinátor) és David Martos Bertelli (kísérőtanár) a szófiai 22 Georgi Stoikov Rakovski Kéttanyelvű Középiskola által tartott C2-es képzésen vettek részt Bulgáriában a “Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus projekt keretein belül. Ezen a képzésen minden partneriskolából, azaz a spanyol, a bolgár, a román és a magyar intézményekből is két-két fő vett részt, az egyes országok koordinátora és egy kísérőtanár.

Erasmus Plus találkozó a Vetési Albert Gimnáziumban

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium abban a hatalmas örömben és megtiszteltetésben részesült, hogy helyszínt adhatott a második nemzetközi koordinátori találkozónak és a második rövid távú diákmobilitásnak a „Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” című Erasmus Plus projekt keretein belül. A programok március 19. és 23. között kerültek megrendezésre Veszprémben. Az első, 2017. november 13. és 17. között tartott, bukaresti találkozó után, amely a különböző etnikumokra és vallásokra fókuszált, Veszprémben a testi és szellemi fogyatékosság témája került a középpontba. Romániában e kérdéskör feldolgozásának eszközéül podcastok elkészítését választották. Ezek megalkotásához a diákok szakmai képzést kaptak a rádió világában dolgozóktól.

Erasmus+

Október 16-20 között a Vetési Albert Gimnázium 2 tanára, David Cibeiras Barja (projektvezető) és David Martos Bertelli (kísérőtanár) a Córdoba melletti kis településre, Pedro Abadba utaztak, hogy részt vegyenek az Erasmus+ Rádió, tinédzserek és hírek, egy pályázat a befogadó oktatásért című projekthez kapcsolódó eTwinning, Rádiófelvételek készítésén és projektmunkán alapuló oktatás című nemzetközi továbbképzésen.

A hétfői nap a fogadás és ismerkedés jegyében telt, hiszen most volt alkalmunk először személyesen megismerni azokat a tanártársainkat, akikkel már egy éve, interneten keresztül, a projekten dolgozunk. Vendéglátóink ezen a napon elkalauzoltak bennünket a csodás Córdobába is.

„Estamos en el A.I.R.E”: A végállomás Románia! (David Martos Bertelli és David Cibeiras írása)

November 12. és 18. között Bukarestben került megrendezésre, a „RÁDIÓ TINÉDZSEREK ÉS HÍREK. EGY PROJEK AZ EURÓPAI BEFOGADÓ OKTATÁSÉRT” címet viselő, Erasmus+ pályázatunk első projekttalálkozója. A találkozón iskolánk két tanára, David Martos Bertelli, mint kísérő tanár és David Cibeiras Barja, mint projektkoordinátor vett részt a 10.A osztály három tanulójával, Szűcs Mátéval, Szabó Eszterrel és Kovács Jázminnal. A találkozó nem csak a kemény munkáról szólt, ez alatt az idő alatt olyan intenzív élmények értek bennünket, melyek segítségével sokat megtanulhattunk nemcsak másokról, hanem saját magunkról is. A többi országból érkezett társainkkal együtt töltött egy hét hihetetlen élmény volt, mely közelebb vitt minket annak a megértéséhez, hogy a „másságból tanulni lehet” és hogy a „különbségek egyesíthetnek is bennünket”.

„Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért”

A spanyol munkaközösség a múlt évben négy európai (spanyol, francia, bolgár és román) gimnáziummal együttműködve belekezdett egy kísérleti projektbe, mely hangfelvételek készítésén alapult. Ebből az együttműködésből született meg az Erasmus Plus projekt, amelyet augusztusban az Európai Bizottság is elfogadott. A közös projekt a “Rádió, tinédzserek és hírek. Egy projekt az európai befogadó oktatásért” címet kapta. A két évig tartó projektet az Európai Bizottság 94 pontra értékelte az elérhető 100-ból, ezzel ez az egyik legmagasabb pontszámot kapta meg az idei pályázók közül.