2019. november 12-én iskolánk 15 tanulója meghívást kapott a Kozmutza Flóra speciális intézmény által szervezett Márton-napi foglalkozásra. 

 

Érkezésünkkor kellemes meglepetés ért bennünket, hisz a kisegítő iskola vezetői, gyógypedagógusai és tanárai néhány finomsággal fogadtak bennünket. Az iskola aulájában körülbelül 3 órakor kezdődő délutáni programokon vehettünk részt, ahol az ünnephez kapcsolódó népdalokat énekeltünk el. Emellett különböző játékokban ismerkedhettünk meg a gyermekekkel. Rettentően közvetlenek és barátságosak voltak, így mi is könnyebben feloldódtunk az idegen környezetben. Később az iskola tanáraitól tudhattuk meg, milyen fajta módszerekkel fejlesztik a sajátos nevelési igényű gyermekeket. Számomra sokkoló volt mikor megtudtuk, hogy megyénkben több száz érintett gyermek él.

Összességében elmondhatjuk róluk, hogy rengeteg szeretetet tudnak adni, nagyon hálásak és életvidámak. Látván az ő életüket, nekünk szavunk se lehetne, hiszen egészségesen élünk. S emlékeztetnek minket, hogy ez az amelyet a világon a legjobban meg kell becsülnünk. Így azt is mondhatjuk, hogy tudtukon kívül tanítanak bennünket.

Az élet attól szép, hogy mindannyian mások vagyunk. Minden ember más és más örömforrásokkal rendelkezik, s fontos hogy ezeket az apró örömöket hozzájuk hasonlóan mi is könnyen megtaláljuk az életben. Örülök, hogy részt vehettem ezen a foglalkozáson, hisz bennem is teljesen más értékrend alakult ki. Az osztályom nevében innen is köszönöm a meghívást! Remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőségem találkozni az intézmény diákjaival.

Huszka Laura, 9.D osztályos tanuló