A 10. és 11. évfolyam diákjainak programjai a „Természettudományok hetéhez” kapcsolódtak a 2018/2019. tanév témahetében. A héten történtekről Likerné Pucsek Rózsa tanárnő készített beszámolót.

Hétfőn, március 18-án látogatást tettünk a nemesvámosi Peiba Kft. Tökmagsajtoló üzemébe. A fogadtatás kedves és előkészített volt. Bésán János tartott először előadást a cég történetéről, majd a frissen sajtolt olajból kóstolót is kaptunk, közben a felmerülő kérdésekre adott a vezető válaszokat: termesztésről, a feldolgozás lehetőségeiről, a „maradék” felhasználásáról, és az értékesítésről egyaránt szó esett, csakúgy, mint a vállalkozás megteremtésének lépéseiről. Az előadó szerénysége, ugyanakkor határozottsága, az üzem területén tapasztalt tisztaság, szervezettség, nyugodtság példaértékű volt.

 

 

Ellátogattunk Visztné Vámosi Barbara szervezésében a Pepperl és Fuchs Kft-hez is. Az üzemlátogatás során két csoportban (az egyik csoportot Tamás-Kiss Júlia kísérte) betekintést nyertünk a gépek tervezésének, működtetésének és a fröccsöntésnek a folyamatába valamint a minőségellenőrzési laborban is jártunk. (A Qs labort Szabó Attila, a kábel részleget Mészáros Zsolt, a szerszámüzemet Nagy László és Ónodi Zsolt mutatta be)
Ezután személyes beszámolókat hallhattunk Patik Kornél - IT vezető, Jankó Zoltán (volt vetésis) - Ellátási lánc vezető, Petró Imre - fröccsöntő mérnök és Schmidthoffer Zsolt – gépészmérnököktől munkájukról, pályaválasztásukról. Végül a cég működéséről és a HR-es munkáról beszélt Barbara.
Nagyon hasznos volt a látogatás így a fakultáció választás előtt! Ezúton köszönjük a kedves és kiadós vendéglátást és az ajándékokat csakúgy, mint a szervezést és az előadásokat!

Kedden két színvonalas előadást hallgathattunk meg az iskolában. Meghívott előadóink Dr. Gelencsér András - a Pannon Egyetem rektora - és Dr. Szalay Tímea - a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület egyik elnöke - voltak.

Gelencsér András a klímaváltozásról tartott jó hangulatú, közvetlen stílusú, ugyanakkor szakmailag nagyon pontos, figyelemfelkeltő előadást. A cím is sokatmondó volt: Globális éghajlatváltozás – mítosz vagy valóság?
Szalay Tímea egy rövid bevezető videó után a felesleges dolgok, tárgyak használatáról beszélt, és egy minőségi élet lehetőségét tárta fel a diákoknak. Tárgyak és a boldogság volt előadásának címe. Kézenfekvőnek tűnt, hogy kipróbáljuk a házi szappanfőzést, mint otthon is megvalósítható, önellátó technikát. Nagyon élveztük a finom illatokat és hogy végre tevékenykedhettünk!

Szerdán a 4. óra elején és végén a 11. évfolyamos kémia fakultációsok mutattak be látványos kísérleteket diákjainknak. A kísérletek között az „elefánt fogkrémje”, a „nátrium és a káliumhajók harca”, az éghetetlen zsebkendő és a „kis tűzhányó” szerepeltek. A kísérleteket bemutatták: Szabó Orsolya, Döbrösi Máté, Sas Zsófi, Serbán Melitta, Molnár Regina, Lajosfalvi Ákos, Somos Réka, Salamon Bettina, Csete Réka, Bálint Helga és Simon Máté.

A 7. órában Palla Gergely Tudományos Tanácsadó, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportból tartott előadást az érdeklődő 10. és 11. évfolyamosoknak: népszerűsítette az intézetet és a komplex hálózatok statisztikus fizikájáról mesélt a hallgatóságnak.

 

 

 

Csütörtökön 2-3-ig és 4-5-ig dr. Szabóné dr. Bárdos Erzsébet bűvölt el bennünket a „Vegyész kobold 1 napjával". Lenyűgöző és látványos kísérletek sorozatát láthattuk, ami mindnyájunknak emlékezetes marad!
Közben 3-4-ig Dr. Nagy Georgina (volt vetésis) tartott érdekes, gyakorlatias hőkamerás előadást.

A mozgalmas hetet pénteken a Mozgó planetárium és a 9.b nagyszerűen szervezett Víz világnapi programja zárta.

A Természettudományok hetén készült képeket album formájában ezen a linken találjátok.

 

 

 

A 10. A osztállyal a témahét első napján a Víziközmű Múzeum és Kiállítóteremben jártunk. A Bakonykarszt Zrt.-ről szóló film megtekintése után a két épületben berendezett kiállítást jártuk végig szakvezetés segítségével.

Megismerkedhettünk a város első kútjainak történetével, megfigyeltük a Tumler Henrik által 1767-ben beindított és 120 évig üzemelt vízemelő szerkezet makettjét, középkori kőagyag csövek maradványait, kutak makettjeit, ivóvíz és szennyvíz szivattyúk metszeteit. A mai kor csőhálózatának működését egy fali makett segítségével tanulmányozhattuk. A trafóházban a víziközmű szolgáltatás területén használt berendezéseket és technológiákat láthattunk.

A nap további részében is a víz volt a fő témánk. Kisebb csoportokban dolgozva a diákok vizes kvízt töltöttek ki, rajzoltak posztert a víz jelentőségéről, számítógépes program segítségével szófelhőt készítettek, illetve egy „vizes” laborgyakorlaton vettek részt.

Forrásné Toldy Tünde
Kreschkáné Világhy Bernadett

 

 

A 11. évfolyam biológia fakultációsai Balatonfüreden az Észak-balatoni Vizsgálólaborba tettek látogatást. A laborban Somos Zoltán vezetésével megismerkedtek az ivóvíz vizsgálat részletes tematikájával és eszközeivel. Bepillantást nyertek a laboratóriumi ivóvíz vizsgálat mikroszkópos biológiai alapjaiba, a szennyvízkezelés, valamint a bakteriológia alapjaiba.

 

 

Hétfőn reggel Kocán Béla Tanár úr látott vendégül minket az otthonában. Elsőként a Mester és Margarita című műről tanultunk és beszélgettünk, majd az egyik fakultációs társunk tartott előadást Kosztolányi Dezső Esti Kornéljáról, majd ennek egy változatáról. Napközben többször tartottunk tea- és kávé-szünetet és a Tanár úr által készített finom orosz süteményt is megkóstoltuk. A nap folyamán sok más témát is érintettünk az irodalmon kívül, amivel még érdekesebbé vált a témanap.

Kedden Budapestre mentünk, ahol egy rövid szabadidő után Ady Endre és felesége, Csinszka volt lakásába látogattunk el, ahol saját bútoraikat, tárgyaikat nézhettük meg. Később átsétáltunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol egy kisebb kiállítást tekintettünk meg Ady haláláról és temetésének menetéről. A vezető hölgytől sok új információt kaptunk Ady magánéletéről, a kapcsolatairól, szokásairól. A múzeumi látogatás után szabadidő következett, majd közösen átsétáltunk az Örkény Színházhoz, ahol egy kulisszajáráson vettünk részt. Bejártuk a nézőteret, megnéztük egy díszlet lebontását és egy másik építését. Emellett sok érdekes és szórakoztató történetet hallottunk a színházról és a színészekről. Betekinthettünk a jelmez és kellékraktárba, ahol a kezünkbe vehettünk akármelyik kelléket. Ezután a próbaterembe mentünk, ahol különböző drámás játékokat játszottunk. A foglalkozás végén pedig kis csoportokban jelenetet készítettünk, természetesen jelmezbe öltözve. Azt gondolom mind a két napon rengeteg új dolgot tanultunk és nagyon jól szórakoztunk.

Köszönjük a Tanár úrnak!

Gyüre Dóra 11.C osztályos tanuló

 

A 11. évfolyam Kádár Jutka tanárnő matematika fakultációs csoportja a koordináta geometriában tanult egyenes és kör kölcsönös helyzetének tanulmányozásával, egyenletek felírásával, metszés, érintés foglakozott. Megismerkedtek a Geogebra szerkesztő program alkalmazásával ezen a területen.