Híreink

ENIBE 2018 - Pécs

2018. március 2-án és 3-án Pécs városa adott otthont a spanyol – magyar kéttannyelvű iskolák országos találkozójának, melyet ez évben a Kodály Zoltán Gimnázium rendezett meg. A város intenzív hóeséssel várta a résztvevőket, mely okozott ugyan némi késést az érkezésben, de a találkozó lefolyását nem zavarta meg. A pénteki nap a színházi találkozó és a rövidfilm bemutatók napja volt, melyhez a Bóbita Színház szolgált helyszínül. A próbákat követően 13:50-kor kezdetét vette a hivatalos megnyitó, melynek sikeréhez nagyban hozzájárultak a szervező iskola diákjainak színvonalas zenei produkciói. A megnyitó keretében elsőként Béres Andrásné, a gimnázium igazgatónője beszélt a kéttannyelvű oktatás jelentőségéről és a Kodály Zoltán Gimnázium spanyol és olasz tagozatának ez irányú tapasztalatairól.

Ezt követően Páva Zsolt polgármester a spanyol és a magyar történelem hasonlóságaira hívta fel a figyelmünket, majd José Ángel López Jorrín, Spanyolország magyarországi nagykövete üdvözölte a résztvevő diákokat, akiket a spanyol nyelv és kultúra magyarországi követének nevezett beszédében, valamint emlékeztetett az iskolák kéttannyelvű tagozatai által végzett erőfeszítésekre a spanyol nyelv oktatásával kapcsolatban. A közeli nyugdíjazására tekintettel elbúcsúzott a résztvevőktől, továbbá külön köszönetet mondott munkatársának, Tóth Erikának, akinek áldozatos munkája nélkül nem valósulhattak volna meg az elmúlt évek programjai. Ezt követően kezdődtek meg a színházi bemutatók, melyek között zajlottak a rövidfilm vetítések. A Vetési Gimnázium diákjai által készített „Producciones el conejito feliz: Agente 47” című film is bemutatásra került, méltán kivívva a közönség tetszését. A gimnázium diákjai által „Todos me hablan de amor…¡no te jode!” címmel bemutatott darab szintén nagy sikert aratott, így a rendezők és a szereplők méltán lehettek büszkék az elvégzett munkára. Az előadásokat követően a diákok és a tanáraik a Kodály Zoltán Kollégiumba indultak, ami a szállás és a vacsora helyszínéül is szolgált. Mikor már valamennyien elhelyezkedtünk, megtörtént az a csoda, ami csak az ENIBE-ken történhet. Egyik diákunk, Reitmesz Kornél leült a zongorához, és néhány társa énekkíséretével pillanatok alatt száz tanulót gyűjtött maga köré, megteremtve ezzel a találkozó legemlékezetesebb, legmeghittebb pillanatait. A szombat a nyelvi versenyek napja volt, ahol diákjaink a tőlük megszokott felkészültséggel képviselték gimnáziumunkat. A délelőtt során a szervezők többféle programmal is gondoskodtak a diákok szórakoztatásáról, lehetőség volt a Zumba kipróbálására, valamint az iskolák egy futball rangadó keretében is megmérkőzhettek. 15:15-kor került sor az ünnepélyes díjátadóra. Diákjaink a következő versenyszámokban értek el sikereket:

- első díj:

  • Legjobb színdarab: (Előadók: Mentes Rebeka 12.A, Selmeczi Bence 12.A, Szabó Vanessza 12.A, Reitmesz Kornél 11.A, Tamás Dániel 12.A, Tobak Panna 9.A, Krámli Kitti 11.A, Fábián Ágnes 11.A, Bozovic Zorka 9.A, Szabó Orsolya 10.A)
  • Vita – Mentes Rebeka

- második díj:

  • Monológ - Kis Lívia (12.A)
  • Társalgás: Bozovic Zorka

Egy izgalmas és tartalmas hétvégét követően sok élménnyel és új barátságokkal telve indultunk haza Veszprémbe.

David Martos Bertelli