Híreink

Közös Nevező 3.0 Tolerancia Projekt - A CENTROPA Alapítvány Támogatásával, a kalocsai Nebuló EGYMI és a Vetési Gimnázium részvételével

A projekt célja a fogyatékkal élők megismerése, elfogadása és ezáltal az előítéletek lebontása, a társadalmi felelősségvállalás készségének kialakítása a fiatalokban.

2. találkozó: Látogatás Kalocsán 2018.03.02-án

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium 9.C osztályából 12 diák utazott a kalocsai találkozóra. Partneriskolánk, a Nebuló EGYMI 5-8. osztályos diákjai vártak ránk, akiket a decemberi budapesti találkozón már megismertünk. A hosszú, hóeséssel kísért utazás után nagyon jólesett a minket váró meleg fogadtatás, forró tea és a pirospaprikás kalács. Egy közös rajzolós feladat után oldottabbá vált a hangulat. Megismertük az iskolában folyó munkát, a színes programokat, majd egy rövid városnéző sétára indultunk. Kalocsa gazdag történelméről mesélt nekünk Angéla néni, aki hon- és népismeretet oktat a diákoknak. Ízelítőt kaptunk az érseki központtá és iskolavárossá válás történetéből, melyet a gazdag építészeti örökség is jelez. A barokk stílusú Nagyboldogasszony-főszékesegyház gyönyörűen felújított épülete  lenyűgöző, a neogótikus Szent István templom inkább meghitt hangulatú, melyet a barokk orgonamuzsika tett emlékezetessé. A Viski Károly Múzeumban nemcsak a nagyon gazdag ásványtani és népművészeti gyűjteményt tekinthettük meg, hanem elkészítettük és meg is kóstoltuk a (paprika)rántásos gombócot, mely a receptleírás szerint „egy tálból fogyasztva kiváló családi csemege”. Búcsúzóul apró figyelmességet, szerencsehozó lóherét kaptunk ajándékba, hogy a hazafelé úton ne érjen semmi baj. Az útiköltség 50%-át a Veszprémi Kereskedelmi és Iparkamara vállalta át. Köszönjük a támogatásukat!

Előzmények:

Jótékonysági sütemény- és ajándékvásár a Vetési Gimnáziumban: 2017.12.18.

A 9.C osztály diákjai lelkesen készültek a karácsonyi sütivásárra, egész nap árusították a saját készítésű finomságokat és ajándékokat.  Végül 21 845 Ft lett a bevétel, melyet a veszprémi programok finanszírozására fogunk fordítani.

Budapesti találkozó a kalocsai fiatalokkal, 2017.12.13.

Az első találkozásra a Siketek Tanintézetében került sor, ahol a helyi diákokkal kiegészülve ismerkedési játékokban vettünk részt. A kezdeti megilletődöttség után sikerült oldott hangulatban játszani, ismerkedni. A Nemzeti Múzeum foglalkozásán a kalocsai diákok nagyon aktívak voltak, de a beöltözést már mindenki élvezte. A két csoport még nem igazán fordult egymás felé, de a nyitottság, azt hiszem, mindkét részről megvan. Néhány gondolat, melyet diákjaim fogalmaztak meg a programokkal  kapcsolatban:

„Szerintem nagyon tanulságos kirándulás volt, mert 3 különböző iskola találkozott és nagyon jól együtt tudtunk működni. Itt a legjobb élményem a közös röplabdázás volt. A Nemzeti Múzeum kellemes meglepetés volt nekem, mert nem a szokásos unalmas idegenvezetés volt, hanem kipróbálhattuk a lovagi felszereléseket, szabadon járkálhattunk és jó volt látni a másik iskolát is, ahogyan beleélték magukat.”

„Nagyon élveztem ezt a napot, szerintem a Hallássérültek Tanintézménye volt a legérdekesebb. Kedvet kaptam hozzá, hogy esetleg majd tanuljak jelnyelvet.”

„Várom már a következő alkalmat!”

Érzékenyítő foglalkozás enyhe értelmi fogyatékos fiatalokkal

Közös Nevező 3.0 projekt előkészítése: 2017.11.16. - Tolerancia nap a Vetésiben

A veszprémi Kozmutza Flóra Általános Iskola és EGYMI igazgatónője, Sindlerné Kloó Györgyi tartott  prezentációt a fogyatékossággal és azon belül az értelmi fogyatékossággal élők helyzetéről, oktatásáról a 9.C osztály projektben résztvevő tanulóinak. A diákjaink által kiemelt legfontosabb gondolatok: „Megismerés nélkül nincs elfogadás”, „Ugyanúgy élnek és éreznek, mint mi.”, „Ha az élet elvett tőlük valamit, azt máshol vissza kell adni”, „Nem szánakozni kell, hanem megismerni.”

A foglalkozás végén a diákok beszélgethettek a Kozmutzából érkezett három diákkal. A kezdeti feszültség hamar oldódott, amikor kiderült, hogy hasonló az érdeklődési körük, ugyanazt a zenét hallgatják, ugyanazokat a filmeket szeretik, színjátszó körben szerepelnek, vagyis hasonló elfoglaltságaik, örömeik és bánataik vannak. Diákjaink számára pozitív élmény volt ez a találkozás és már nem félnek a rájuk váró hasonló programoktól, találkozásoktól.