2017. december 7-én ismét megrendezésre került iskolánkban a mára már hagyományosnak számító spanyol nap. A tanórák kereteiből kitörve játékos feladatokon, érdekfeszítő előadásokon keresztül szerettük volna még közelebb hozni a két tanítási nyelvű képzésben részt vevő diákokhoz a spanyol nyelvet és a spanyol nyelvterületek kultúráját, valamint a többi tanuló számára is igyekeztünk bepillantást nyújtani a spanyol és latin-amerikai ízek és dallamok világába. A 9.A osztály szervező munkájának hála, idén is egy színvonalas, tanulságos és szórakoztató délutánt tölthettünk el együtt a spanyol nyelvnek szentelve. A programsorozatot Rodriguez Szintia és Waldmann Donát beszéde nyitotta meg, majd a tanulók vegyes összetételű csapatokat alkotva különböző játékos feladatokban mérhették össze tudásukat. Activity-t játszva elevenítették fel a tanult szavakat, kifejezéseket, spanyol dalszövegeket énekeltek magyar népzenék dallamára, spanyolajkú országok nyelvváltozatait próbálták felismerni, ügyességüket pedig a cukrokat rejtő piñaták bekötött szemmel való feltörésével tették próbára.

 

A csapatversenyek után Ivo Díaz, kubai-magyar kettős állampolgárságú kézilabdázó, és Marcial Rodriguez kubai származású vegyészmérnök lebilincselő történeteit hallgathattuk meg arról, hogy mi hozta őket Magyarországra, milyen nehézségekkel szembesültek, milyen különbségeket látnak két „otthonuk” kultúrája, mentalitása, szakmai lehetőségei között, és hogyan alakították személyiségüket a kubai gyökerek és a magyar hatások. A jó hangulatú, közvetlen hangnemű beszélgetés után a „Rádió, tinédzserek és hírek, egy pályázat a befogadó oktatásért” című Erasmus + projekt keretein belül Romániába utazó három 10.A osztályos tanuló, Kovács Jázmin, Szabó Eszter és Szűcs Máté élménybeszámolóját hallgathattuk meg a bukaresti utazásról.

Ezt követően újra az egymással vetélkedő csapatoké volt a főszerep, ezúttal egy nyelvtörőolvasó verseny keretein belül gyarapíthatták pontjaikat. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki lelkesen vett részt a feladatban, és kitörő nevetésekkel kísérték egymás produkcióit. Az est fénypontja Germán Bernard „Magopan” bűvészprodukciója volt, aki varázslatos előadásmódjával mindannyiunkat ámulatba ejtett. A programsorozat az eredményhirdetéssel és a diákok által készített spanyol finomságok kóstolásával zárult.

Egy rendkívül élvezetes és emlékezetes spanyol napot tudhatunk a hátunk mögött, amelynek sikeréhez a 9.A osztály lelkes és odaadó szervezése nagyban hozzájárult, melyet ezúton is köszönünk. ¡Hasta la próxima!